fbpx
גיזום טרום העתקת עצים

העתקת עצים

העתקת עצים

ישראל מדינתנו היפה והקטנה הולכת ומשנה את פנייה לאט לאט מבלי לשים לב נעלמים להם עצים אחד אחד, פה עץ התפוזים הפריע לבנות יחידת דיור שם הלימון הפריע לדשא הסינטטי ושבכלל לא נדבר על הדולב שלכלך את הגינה מסיבה זו יש חוק אחד קטן וחשוב העוסק בכריתה והעתקת עצים בוגרים.

אז מה אומר החוק בנוגע להעתקה או כריתה של עץ בוגר?

לפי החוק בישראל כריתה או העתקת עץ בוגר דורשת רישיון מפקיד היערות, רישיון זה ניתן לכל עץ עם מספר רישיון לעץ ספציפי.
.
מהו "עץ בוגר"– עץ שגובהו שני מטרים לפחות מעל פני הקרקע וקוטר גזעו הנמדד בגובה 130 ס"מ מעל פני הקרקע הוא 10 ס"מ לפחות ולעניין עץ במגרש שייעודו בתכנית בת תוקף הוא מגורים קוטר גזעו הוא 20 ס"מ לפחות.
כריתה או העתקת עץ ללא רישיון היא עבירה פלילית.

מתי מעתיקים עצים?

ישנם מספר סיבות בהם מעתיקים עצים והחשובות והנפוצות ביותר הם :
1.העתקה לצורך בנייה– אם אתם רוצים להרחיב את הבית ולהוסיף חדר או לעשות תמ"א 38 וצריכים להוסיף ממ"ד או בניית הרחבה בישוב ויש במקום המיועד עצים המפריעים לעבודות הפיתוח.
2.העתקה לצורכי נוי– מקימים גינה חדשה ולא רוצים לחכות עד שהשתילים שתשתלו יהפכו לעצים גדולים ויפים, רוצים עצי פרי ונוי שימלאו את גינתכם במידי או כשמקימים גנים ציבוריים ורוצים עצי דקל בוגרים.
3.סכנה לתשתיות – עץ שגדל ומהווה סכנה לתשתיות חשמל, מים ולשלמותם של מבנים כמו עצים שגדלו מתחת לקווי מתח או שורשים תוקפניים של עץ פיקוס מרימים את היסודות של הבניין או מערכת הביוב

שיטות העתקה

העתקה בגוש שורשים– גיזום רוב הנוף על מנת להקטין את צריכת הנוזלים והמוטמעים על ידי העלווה ובכך למנוע מחסור שיגרם על ידי שמירת הצרכנים (העלווה) ופגיעה בספקים (שורשים) וגיזום השורשים בצורה כזאת שנשאר בית שורשים בגודל שנע בין 1-3 מטר שנעטף ברשת על מנת למנוע התפוררות של בית השורשים (במידה ונשתל מידית אין צורך לעטוף).

 

לשיטה זאת יתרונות בולטים כמו קלות העתקה, אחוזי שרידות גבוהים יחסית, קלות שינוע לאחר העתקה בעקבות הקטנת הנוף ועלות נמוכה יחסית לשיטות אחרות עם זאת כמו לכל דבר בחיים גם לשיטה הזאת יש מספר חסרונות כמו: פגיעה בקליפה בזמן ההנפה של העץ, הקטנת נוף משמעותית משאירה את העץ ערום למשך זמן ארוך (כמובן תלוי בסוג העץ), בית שורשים קטן ולעיתים דורש עבודת הכנה מקדימה על מנת להגדיל את סיכוי ההישרדות של העץ.

העתקה ברפסודות– הכנסת משטח מתחת לבית השורשים (בדרך כלל צינורות ברזל שמוחדרים אחד אחד ומחוברים למשטח) של העץ והרמת העץ ובת השורשים יחד עם המשטח.

בשיטה זאת שומרים על מרבית בית השורשים והנוף של העץ אך עם היתרונות הבולטים של שמירה על נוף העץ, סיכוי קליטה מחדש גבוהים באופן כללי ובמיוחד בעצים בהם יש צמחית שורשים איטית או לא יעילה, אפשרות לבצע את העתקת העץ בכל עונות השנה מתלווים גם החסרונות שלעיתים יכולים לפסול שיטה זאת מביצוע כמו: עלות ביצוע גבוהה מאוד, דרוש ניסיון וידע רב על מנת לבצע בצורה טובה, הגבלה ביכולת העברת העץ למרחקים מסיבות לוגיסטיות.

העתקת חשופי שורש (ניקוי האדמה וחשיפת השורשים)– בשיטה זו "שולפים" את העץ מהאדמה מנקים את כל האדמה מסביב לשורשים על ידי שימוש במים או לחץ אויר ובכך נשאר העץ כולו ולבדו מה שמוביל להקטנת הסיכוי בפגיעה בקליפת העץ עקב הפחתת המשקל המיותר והעצום של האדמה.

היתרונות לשיטה זו היא הקטנת משקל העץ והקלה באפשרות להעבירו למקום מרוחק, עלות נמוכה יחסית, הקטנת הפגיעה בקליפה.

חסרונות: מוגבל לעונות ,מתאים רק לעצים עם מערכות שורשים בעלי יכולת התחדשות טובה וסכנת התייבשות של השורשים והעץ אם העתקה לא נעשית כראוי.

הכנת העצים להעתקה:

לשמחתנו בעולם יש מגוון כמעט אין סופי של עצים, ולכל עץ יש את הדרישות שלו שהוא חייב לקבל על מנת שישרוד את תהליך העתקה בצורה הטובה ביותר ולעיתים לעצים מאותה משפחה יש דרישות שונות אותם ישמחו לקבל לפני, בזמן ולאחר העתקה על מנת שיוכלו לשרוד את התהליך הקיצוני של הוצאתם מהמקום בו חיו במשך רוב או כל חייהם והתאקלמו לתנאי מזג האוויר, תאורה, קרקע וטמפ' ולעבור למקום חדש שיכול להיות מאוד שונה מהמקום בו גדלו כל חייהם.

יתרונות הכנת העץ להעתקה:

הכנת העץ להעתקה תוביל לעליית בסיכוי העץ להתאקלם במקום החדש אליו יועבר, אפשרות לשמור על הנוף של העץ ובכך לשמור על יופיו הפיסולי, אפשרות להעבירו גם בעונות ותקופות פחות מומלצות.

אז מה כלול בהכנת העץ להעתקה:

משטר השקיה– צמצום הדרגתי של ההשקיה בצורה הנכונה יכול להוביל ליצרית בית שורשים קטן ויעיל יותר ובכך ליצור בית שורשים קטן יותר דבר שיקל על תהליך העתקת העץ מבחינה לוגיסטית וישפר את אחוזי הקליטה של העץ.

גיזום נוף / שורשים– גיזום הדרגתי לאורך זמן יכול לתת לעץ זמן להתאקלם ובכך לשמר חלק גדול יותר מהנוף.

דישון – דישון נכון, הוספה או הפחתה בדישון יכול לאקלם את העץ בצורה הדרגתית למקום אליו העץ מיועד לעבור לדוגמא עץ בגינה שמקבל דישון באופן קבוע המיועד לעבור לשטח פתוח בו לא יקבל דישון בכלל עלול להיפגע אם ההפחתה בדישון לא תעשה באופן מדורג.

אקלום– במידת האפשר אקלום העץ לתנאי שמש/צל, טמפרטורה.

גורמים המשפיעים על שיטת העתקה והצלחתה

סוג העץ והמין הספציפי– לסוג העץ יש חשיבות רבה לכל עץ יש יכולת שונה לעבור גיזום, לחדש שורשים, עונות שבהם עדיף לבצע את ההעתקה, משטר השקיה שמתאים לו לפני ואחרי ההעתקה, סוג הקרקע בה יכול לחיות ועוד פרמטרים רבים הנלקחים בחשבון בהתאם לסוג העץ.

גיל העץ- כלל אצבע הוא שככל שהעץ צעיר יותר יהיה קל יותר להעביר אותו מבחינה לוגיסטית וגודל בית שורשים ובכך אחוזי ההצלחה יגדלו.

גודל נוף- ככל שהנוף קטן יותר אחוזי ההצלחה גבוהים יותר אך צריך להיזהר ישנם עצים שלא מגיבים טוב לגיזום אגרסיבי ועלולים למות.

עונות השנה– לכל עץ יש את העונה המועדפת להעתקה, העתקה שלא בעונה המועדפת תוביל להקטנת אחוזי ההצלחה אך עם זאת ישנם עצים שפחות רגישים לעונות השונות

חורף- העתקת עצים נשירים וזאת מכיוון שהם בתרדמה וכך הפגיעה תהיה מינימלית

אביב- עצים ירוקי עד, עצים סב טרופיים וטרופיים

סתיו- עצים ירוקי עד

קיץ- עצים סב טרופיים וטרופיים

דקלים – מאי -ספטמבר

סוג הקרקע– ממנה העץ מועבר לסוג הקרקע אליה עובר (מליחות, חומציות, קרקע כבדה/קלה)

קרקע חולית: בגלל שהאדמה חולית יהיה קשה מאוד להוציא גוש שורשים עם הקרקע ולכן אחוזי ההצלחה נמוכים יותר.

קרקע חרסיתית- גוש שורשים בדרך כלל יהיה כבד ומוצק.

קרקע כורכר- גוש השורשים בדרך כלל יהיה מרוכז ובחלק העליון של הסלע שהתפורר והפך לאדמה מסוג חמרה.

תנאי סביבה – פרמטרים כמו טמפרטורה, לחות, כמות משקעים, צל-שמש משפיעים על סיכוי קליטה של העץ במקומו החדש.

טמפרטורה – עץ שחי במקום חם לא יכול לעבור למקום בו הטמפ' נמוכות מאוד המעבר החד עלול לגרום למותו.

צל- שמש– עץ שדורש מספר שעות מינימאלי של שמש ישירה לא יכול לעבור למקום מוצל והפוך עץ שצריך צל לא יכול לעבור לשטח פתוח וחשוף לשמש ישירה בכל שעות היום, עם זאת ישנם עצים שבתהליך אקלום נכון ומתמשך יוכלו לחיות במקום שונה מזה שהיו רגילים אליו.

משקעים– עץ שדורש כמות משקעים גבוה לא ישרוד במקום עם כמות משקעים נמוכה ללא השקיית עזר.

*במקרה ויש צורך לעשות העתקה שלא בעונה בקיץ יש להלבין עם "לובן".

*מערכת השקיה- על מנת להגדיל את אחוזי הקליטה יש חשיבות רבה להשקיה מתאימה והימצאות מערכת השקיה תקינה.

לסיכום:

העתקת עצים מצריכה ידע נרחב על סוגי עצים, קרקעות, חוקים ,רישיונות והיתרים ולכן לא כל אחד רשאי לבצע ההעתקה או כריתה של עץ בוגר והעסקת האדם הלא נכון עלול להיות כרוך בעבירה פלילית ובגרימת מוות ברשלנות לעץ.

בכתיבת המאמר נעזרתי באגרונום הוותיק והמצוין עמוס רוזנטל.

יש לכם שאלות? מעוניינים להזמין הדברה?

אלעד אורי אגרונום ומדביר ישמח לענות לשאלותיכם ולבצע הדברה מקצועית בביתכם

ג'וק בראש – הדברה נכונה

054-4603208

www.jukbarosh.com

סובלים ממכרסמים?

תנו למומחים לטפל בהם

למה לבחור בנו?

100% שביעות רצון

עם מוניטין של שנים רבות אנו יודעים להבטיח שביעות רצון מלאה ללקוחותינו, מדיניות אחריות לכל הדברה.

הסמכות ורישיון הדברה

עבודות ההדברה מבוצעות על-ידי עובדים מוסמכים ומקצועיים בעלי רישיון הדברה ממשרד הגנת הסביבה.

זמינות מלאה

אנו מספקים מענה מהיר ללקוחותינו ודוגלים בטיפול מהיר במטרד מרגע הזיהוי.

× שלחו ווטסאפ