חולדה נורבגית
תוכן עניינים
Toggleבארץ ישנם מספר מכרסמים אך שלוש מהם מהווים כמזיק תברואתי והם חולדת העליות, חולדה נורבגית ועכבר הבית (ישנם מכרסמים נוספים המהווים מזיקים בחקלאות כמו עכבר השדה ונברנים שגם הם מכרסמים אך אותם פחות פוגשים בבית וכמובן שישנם מכרסמים שלא מוגדרים כמזיקים כמו פסמון המדבר ודורבנים)
מאמר זה יעסוק בחולדה נורבגית ובמאמרים הבאים נתעסק בחולדת העליות ועכבר הבית אז אנחנו מתחילים!
חולדה נורבגית – מקור :
החולדה הנורבגית הגיעה במקור מצפון סין ומשם נדדה בעזרת אוניות ומטוסים לשאר חלקי הגלובוס כאשר אירופה הייתה היעד הראשון אליו הגיעו החולדות הנורבגיות וכבשו בהצלחה במהירות וביעילות את אירופה כולה.
תיאור:
משקל- נע בין 28-450 גרם
אורך- 17.5-25 ס"מ
אורך זנב- 15-20 ס"מ, קצר יותר מהגוף
מבנה גוף- מלא
אוזניים- קטנות באופן יחסי לגוף וצמודות לגוף
עיניים- גדולות שחורות ובולטות
צבע- בדרך כלל חום אפור אך ישנה שונות עצומה ולכן בד"כ לא יעיל כאמצעי בלעדי לזיהוי
כללי:
החולדה הנורבגית מצאה אותנו בני אדם כמקור אספקה אמין, רציף ובלתי מתכלה של מזון, מקומות מסתור ומים המגן עליהם מפני האויבים הטבעיים שלהם שלא מורשים להיכנס לסביבתנו ומאז החולדות חיות איתנו בכל מקום בו אנו נמצאים אם זה במרכזי הערים הגדולות, במושבים ובקיבוצים ובערים הנידחות והקטנות בעולם.
צורת חיים והתרבות – חולדה נורבגית:
החולדות הנורבגיות משתייכות לחיות החברתיות ובד"כ יחיו במין קומונות בהם יש מספר נקבות המגדלות את הצאצאים יחד באותו מחילה כאשר לכל אחת מהם יש את "התא" שלה. כאשר הצאצאים גדולים מספק ואינם זקוקים יותר לטיפול של האם הזכרים מתפזרים ומחפשים להם מקומות חדשים ואילו הנקבות נשארות ומגדילות את הקן.
האם החולדות הנורבגיות מונוגמיות או שיש להם יחסים פתוחים?
שיטת הזיווג אצל החולדה הנורבגית משתנה בהתאם לגודל האוכלוסייה, כאשר יש מעט פרטים באוכלוסייה הזכר מגן על המחילות של הנקבות הנמצאות בטריטוריה שלו ומונע מזכרים אחרים אפילו להתקרב לסביבת המחילה ומזדווג רק עם הנקבות בשטח שלו.
כאשר האוכלוסייה גדלה והתחרות גוברת הזכר מתקשה לשמור על הטריטוריה שלו ואז הזכר החזק הופך להיות השולט ושאר הזכרים הופכים להיות "נשלטים" והשמירה על המחילות יורדת. כתוצאה מכך משתנה שיטת הרבייה, ברגע שיש נקבה מיוחמת קבוצה של זכרים מזדווגים איתה ברצף ללא תחרות כזאת או אחרת בניהם וכך יוצא מצב שכל נקבה מזדווגת עם מספר זכרים וכל זכר יכול להזדווג עם מספר נקבות כאשר הזכר השולט "מקבל" יותר זמן עם הנקבה וזמן ארוך יותר מרגע ש"סיים" את מלאכתו ועד שהזכר הבא מתחיל את "שלו" ובכך גדלים הסיכויים שהנקבה תתעבר מהזרעונים שלו והגנטיקה שלו תמשיך לדור הבא.
מחזור חיים:
אורך החיים הממוצע של חולדה נורבגית בטבע (הכוונה היא לא במעבדה, זה יכול להיות בבית, במשק, בעסק וכו…) הוא פחות משנה (בין חמישה לעשרה חודשים) וזה נובע מסיבות רבות ובניהם טורפים, מחלות, הדברה וכדומה.
למרות אורך החיים הקצר של החולדה הנורבגית אנחנו רואים שהם רק מתרבים ומתפזרים ברחבי התבל וזה תודות לכושר הרבייה וההסתגלות המרשים שלהם.
ולמספרים…
גיל בגרות מינית: חודשיים-שלושה
משך הריון: 22 יום
מספר צאצאים בהמלטה: 8-12 ולדות
מספר המלטות בשנה: 4-7
עונת רבייה: בטבע בסתיו ובאביב, בתוך מבנים כל השנה
חישוב מהיר מראה שתאורטית מזוג אחד בתנאים אידאליים של מזון ומחסה תוך כמה חודשים אפשר להגיע ל500 פרטים (הזוג מתרבה ולאחר כארבעה חודשים הצאצאים שלהם מתרבים וכו…)
כל הצאצאים האלו יגורו במחילות שיבנו בקרבת הביתה או העסק…
המחילות של החולדה הנורבגית:
המחילה בנויה מכמה אזורים ובניהם: פתח כניסה, מסדרון, חדרי שינה וגידול צאצאים וחדרי מזון . המחילה בדרך כלל תהיה בקרבת מזון ומים ותמיד תהיה צמודה למחסה כלשהו כמו קיר, שיח, גזם, גרוטאות וכדומה ותיבנה ע"י חולדה הרה סמוך למועד ההמלטה (טיפול בסביבה, גיזום של שיחים שצומחים פרא, פינוי גרוטאות וכדומה יוביל לירידה של כושר ההתרבות של החולדה הנורבגית).
היעילות של החולדה הנורבגית בא לידי ביטוי גם בבניית המחילה וזאת ניתן לראות על פי העובדה שלמחילה בד"כ יהיו שני כניסות וזאת על מנת לאפשר בריחה מהירה ובטוחה כאשר יש חדירה לתוך הקן כמו כן חדר המזון המשמש את הצאצאים לאכילה ראשונית של מזון מוצק לאחר שנגמלו מהנקה וזאת על מנת שיוכלו לעשות זאת במקום מוגן לפחות בפעם פעמיים הראשונות לפני שיצאו לפני השטח ויחפשו מזון מוצק בכוחות עצמם.
הדברת החולדה הנורבגית נעשית ע"י פיזור רעל עכברים בצורה בטוחה במספר מקומות שבכל מקום יש להניח כמות שתספיק למספר חולדות לאכול בו זמנית, בשטחים גדולים יש לפזר את הפתיונות בכל 5-15 מטר. למידע נוסף על הדברת חולדות.
מרגע שהונחו הפיתיונות עדיף לא לגעת בהם אלא אם יש צורך לרענן ולחדש את הרעל דבר שקורה רק לעיתים רחוקות בהם מפגע החולדות היה גבוה מאוד ונגמר כל הרעל שהונח.
כמו שאתם רואים הדברת חולדות אינה מורכבת במיוחד אך חשוב לי לציין כי רעל העכברים מסוכן מאוד ובמידה ואתם מדבירים לבד או שאתם מזמינים מדביר תקפידו שלא יהיה רעל שמפוזר בצורה נגישה לילדים או לבעלי חיים.
יש לכם שאלות? מעוניינים להזמין הדברה?
אלעד אורי אגרונום ומדביר ישמח לענות לשאלותיכם ולבצע הדברה מקצועית בביתכם
ג'וק בראש – הדברה נכונה
054-4603208