פסילת ההדר האסייתית – Diaphorina citri
תוכן עניינים
Toggleפסילת ההדר האסייתית היא מין פולש חדש יחסית בארץ, מזיק זה עלול להוביל לקריסת ענף ההדרים בארץ ומוטב שיבוצע טיפול וניטור מקיף ומסודר על מנת למנוע את התבססות המזיק הזה כמו שקרה עם מזיקים פולשים אחרים שהפכו את החיים בארץ לפחות נוחים כמו הנמר האסיאתי, נמלת האש הקטנה, חדקונית הדקל, יקרונית התאנה ועוד מגוון רחב של מזיקים שפוגעים בעצים ובבני האדם.
פסילת ההדר האסייתית בעלת רקורד מרשים וקטלני של חיסול מיליוני דונמים של עצי הדר ברחבי העולם במאמר זה נלמד מאיפה הגיעה, מה הנזק שהיא עושה, כיצד לזהות ולהדביר את הכנימה בצורה יעילה.
מקור פסילת ההדר האסיאתית?
פסילת ההדר האסייתית הגיעה אלינו מדרום מזרח אסיה ומשם התפשטה וכבר הגיעה למדינות רבות מלבד ישראל ובניהם ערב הסעודית, כמה מדינות באפריקה, דרום ומרכז אמריקה ועד למדינות הדרומיות של ארה"ב.
איזה עצים פסילת ההדר האסייתית תוקפת?
הפסילה תוקפת בעיקר עצי הדר, שיחי מוריאה מכבדית, שיחי קארי וכ-25 סוגים ממשפחת הפיגמיים.
מה הנזק שפסילת ההדר האסייתית עושה?
הפסילה עצמה לא פוגעת בעץ בצורה משמעותית אך היא נשאית של חיידק המעביר את מחלת הגריניג – מחלה קטלנית מאוד ובלעדית להדרים.
מה הם סימני זיהוי של פסילת ההדר האסיאתית? איך נדע אם זה המזיק שיש לנו על העץ?
בוגר -הפסילה הבוגרת בגודל הנע בין 2.7-3.3 מ"מ ובעלת יכולת קפיצה / תעופה מוגבלת לטווחים קצרים בעיקר בעת הפרעה.
צבע – כנפיים שקופות ע פס חום כהה לאורך שלוי הכנפיים מה שיוצר מעין חלל שקוף במרכז הכנפיים הנראה כמו "חלון" המנוקד בנקודות כהות.
צורה העמידה של הבוגרים על הענף – הבוגרים עומדים עם החלק האחורי של הגוף כלפי מעלה דבר הבא לידי ביטוי בזווית של 45 מעלות בין החלק האחורי של הגוף לענף / עלה עליו הם עומדים.
הבוגרים ניזונים מעלים / ענפים צעירים אך לא רק ויכולים ליזון גם מעלים בוגרים, הדרגה הבוגרת היא זו השורדת את החורף
נימפות – הדרגות הצעירות בצבע צהוב/ כתום בדרגה 3 עד חמש מופיעים מעין 2 נקודות אדומות , הנימפות מפרישות טל דבש ושעווה המונעת התפתחות פייחת וניזונות מלבלוב צעיר.
מה היא מחלת הגריניג?
מחלה זו היא מחלה חיידקית קשה מאוד של ההדרים המעוברת על ידי פסילת ההדר האסיאתית , הסיפטומים של המחלה באים לידי ביטוי בעלים עם כתמים מנומרים, הצהבת עורקים, יצירת פחות פירות ופירות קטנים יותר ובעלי טעם מריר, לעיתים לא נשבר הצבע והפירות נשארים ירוקים.
כציד מדבירים את פסילת ההדר האסיאתית?
הטיפול מבוצע על ידי הגמעת קונפידור או חומר מקביל בעצי הדר נגועים תוך שילוב של ריסוס עלוותי בספרטה פלוס ושמן קייצי ואילו שיחי המוריאה המכבדית והקארי ירוססו בתערובת של ספרטה פלוס ושמן קייצי בלבד.
מזיק זה הוא מזיק הסגר ועלול להוביל לקריסת ענף ההדרים בארץ ולכן אם אתם חוששים שהגיע אליכם יש לעדכן את משרד החקלאות באופן מיידי ובכך להציל את העץ שלכם ואת ענף ההדרים.
חשוב לציין שכרגע לא ידוע על הגעת מחלת הגריניג לארץ אך זה יכול להשתנות במהירות ובהפתעה.
לשאלות והזמנת הדברה נגד פסילת ההדר האסיאתית מוזמנים להתקשר לאלעד אורי – אגרונום ומדביר מורשה.
054-4603208