הדברת מזיקי עץ
כשאומרים מזיקי עץ בד"כ מתכוונים למספר מזיקים שונים שמסוגלים להשתמש בתאית שממנו עשוי העץ כמזון, בין המזיקים השונים הנחשבים כמזיקי עץ יש יצוג משתי משפחות חרקים גדולות וחשובות הן משפחת החיפושיות (ליקטוס ויקרונית) ומשפחת הטרמיטים חשוב לציין כי בפועל אין דבר כזה "תולעי עץ" ושאומרים זאת מתכוונים לרימות של ליקטוס, יקרונית והטרמיטים שלעין לא מקצועית יכולים להיראות כתולעים.
ליקטוס הוא מזיק עץ חשוב ממשפחת החיפושיות התוקף עצים מעובדים .ניתן לזהות נגיעות של החיפושית בריהוט מסויים (בד"כ ריהוט העשוי מעץ קשה כמו איפאה, אגוז וכדומה) על פי חורי היציאה של הבוגרים (חורים בגודל של 1-2 מ"מ) ואבקה במרקם של טלק שנמצאת ליד הרהיט מתחת לחורי היציאה ומסביבה לחור עצמו.
את עיקר הנזק לעץ עושות הלרוות (זחלים=פעמים רבות אנשים מתארים אותם כתולעי עץ) הניזונות מהעמילן שבעץ תוך כדי התקדמותם לעבר פני השטח בכדי שהבוגר שיגיח מהגולם יוכל לצאת לאויר העולם.
זיהוי:
החיפושית הבוגרת באורך של כ-7 מ"מ בצבע חום כהה.
הלרוות: גופם בצבע קרם בעוד הראש והלסתות בצבע חום,בעלות 3 זוגות רגלים ואורך גופם כ0.5 מ"מ.
מחזור חיים:
הביצים בוקעות אחרי 14 יום מרגע ההטלה וזמן התפתחות הלרוות נע בין 2-12 חודשים (תלוי במגוון פרמטרים ובניהם אחוז לחות, אחוז עמילן בעץ, טמפרטורה ועוד) וברגע שהלרוות מגיעות לשלב בו הם צריכות להתגלם הם חופרות להם מעין בור קרוב לפני השטח ושם יעברו בין שבועיים לשלושה עד לגיחת הבוגר מהגולם.
לאחר הגיחה מהגולם הזכרים והנקבות מזדווגים והנקבה מטילה ביצים בסדקים וחרצים בעץ (הנקבה יכולה להטיל עד 70)
העדפות מזון של ליקטוס: החיפושית בד"כ תתקוף עצים הנחשבים קשים וזה בגלל תכולת המזון (לפחות 15% עמילן) וגודל התאים (גדולים מגודלה הפיזי של ביצת הליקטוס) החיפושית בד"כ תוקפת עץ מעובד או חולה וכמעט ולא ניראה תקיפה של עץ חיי ובריא, עיקר ההדבקה קוראת בנגריות ולעיתים נזהה נגיעות רק לאחר מספר חודשים מרגע שהרהיט מוכן.
במקרים של נגיעות קשה ניתן לראות רהיטים חלולים לגמרי וכל מה שנשאר מהם זה המעטפת החיצונית של העץ בעוד כל התוכן נאכל ע"י הלרוות.
יש לכם שאלות? מעוניינים להזמין הדברה?
אלעד אורי אגרונום ומדביר ישמח לענות לשאלותיכם ולבצע הדברה מקצועית בביתכם
ג'וק בראש – הדברה נכונה
054-4603208