שיטה מכחילה – מין פולש – הדברה ומניעה
תוכן עניינים
Toggleשיטה מכחילה הידוע בשמה המדעי שיטה כחלחלה (Acacia saligna) היא אחד ממיני שיטה הנמצאים בארץ.
מקור השיטה המכחילה הוא בדרום מערב אוסטרליה והיא הגיעה לישראל במטרה לייצב חולות, ייבוש ביצות וגינון לפני כמאה שנה (בסביבות 1920) ומאז התפשטה בכל רחבי הארץ מלבד רמת הגולן ונחשבת לאחד ממיני הצמחים הפולשים והמזיקים ביותר בארץ יחד עם אילנתיה בלוטית ואמברוזיה מכונסת.
השיטה המכחילה היא עץ / שיח בעל מספר גזעים מעוצים היכולים להגיע לקטרים מרשמים של עשרות ס"מ ולגובה של 3 מטרים, לחדי עין העלים נראים קצת כחלחלים ומכאן שמו של הצמח.
לשיטה הכחלחלה פריחה מרשימה ובולטת מאוד בצורה של כדורים צהובים הנראים מרחוק בחודשים מרץ – אפריל אותם ניתן לראות בחולות פלמחים, בעליות של ירושלים ולאורך כביש 1 ובעוד הרבה מקומות אחרים בארץ.
השיטה הכחלחלה בדרך כלל מתפרצת במקומות בהם הייתה הפרעה בקרקע ( אחרי שריפה, חפירות תשתית כמו כבישים ) שגרמה לפגיעה בצמחים המקומיים ובגלל מספר מאפיינים הייחודיים למינים פולשים המקנים לה מספר יתרונות בהם נעסוק בהמשך המאמר המאפשרים לה להתפשט במהירות וביעילות.
השיטה המכחילה כמין פולש
השיטה המכחילה הגיע לארץ למטרות מסיימות כפי שנכתב בתחילת המאמר אך עם השנים הפכה למין פולש אגרסיבי הפוגע במגוון הטבעי הקיים והשתלטה על אזורים נרחבים תוך כדי דחיקה של מינים מקומיים.
הסיבות שאפשרו לשיטה המכחילה ולמינים פולשים אחרים להתפשט על שטחים נרחבים בארץ:
1.זרעים – השיטה מייצרת כמויות גדולות מאוד של זרעים , זרעים אלו יכולים לשרוד כ- 50 שנים בקרקע ושריפה במקרים מסוימים מעודדת את הנביטה שלהם בעוד שזרעים של צמחים אחרים נפגעים כתוצאה מהשריפה.
2.קצב צימוח – שיטה מכחילה יכול לצמוח במטר- שניים בשנה והזמן מזרע לצמח מייצר זרעים קצר מאוד.
3.עמידות בפני חומרי הדברה- השיטה הכחילה מראה עמידות מרשימה לחומרי הדברה השונים ולעיתים יש לעשות 3 טיפולים מורכבים יחסית שיפורט בהמשך המאמר על מנת לחסל פרט בודד.
4.התאמה למגוון רחב של קרקעות ובתי גידול – השיטה גדלה בקרקעות חוליות, גיריות וכבדות בציידי כבישים ובגדות נחלים ובדרך כלל מפתחת מערכת שורשים עמוקה .
5.קיבוע חנקן – לשיטה הכחלחלה יש יכולת קיבוע חנקן טובה דבר המאפשר לה לגדול בקצב מהיר גם בקרקעות עניות בחומרי הזנה
6.עלות כלכלית – הדברת שיטה מכחילה דורשת השקעת משאבים רבים לאורך שנים ולכן פעמים רבות גם אם נעשתה פעולת הדברה כל שהיא היא מופסקת מטעמי תקציב מה שמהר מאוד מחזיר את המצב לקדמותו במהירות רבה.
7.עמידות – השיטה הכחלחלה עמידה בפני קרה, שרב, גיר בקרקע ויכולה לגדול גם בקרקעות דלות בנוטריינטים.
*רגישה למליחות בקרקע.
הפצת הזרעים של שיטה מכחילה
1.נמלים – הנמלים הניזונות מהמעטפת החיצונית של הזרע ולכן מניידות אותו מסביבת העץ אל הקן ובכך מפזרות את הזרעים לשטחים רחבים יותר, אכילת המעטפת מעודדת את נביטת הזרע ובכך מגדילים גם את אחוזי הנביטה יש לשיקול שילוב של הדברת נמלים באזורים בהם מדבירים את השיטה המכחילה ובכך לצמצם את הפצת הזרעים על ידי הנמלים.
2.העברת קרקעות – פעמים רבות יש צורך לשנע קרקע ממקום מסוים לאחר עקב עבודות תשתית ופיתוח ובכך מסייעים בפיזור הזרעים הנמצאים האדמה בשטחים נרחבים במהירות וביעילות שרק בני אדם מסוגלים לה.
3.טיפול לא נכון – כריתת העצים מבלי לטפל בצורה נכונה בגזם גורמת לפיזור חומר ריבוי בשטחים נרחבים.
שימושים בשיטה המכחילה
1.גינון – בעבר נעשה שימוש כצמח נויי הניתן לעיצוב כעץ פורח אך בשנים האחרונות מומלץ להימנע משימוש גנני בעץ זה.
2.עץ להסקה- עצת השיטה משמשת כעץ לעסקה בגלל איכות העצה הבוערת לאורך זמן.
3.מזון לחיות.
הנזק של השיטה המכחילה
הנזק העיקרי הוא הרס בתי גידול, עצירת חולות נודדים, פגיעה במגוון הביולוגי הטבעי כתוצאה מהצללה של האזורים בקרבת העץ ושינויי תנאי הסביבה לצמחים המקומיים.
קריסת גדות נחלים – עקב ההתפשטות בציידי הנחלים דבר שגרם להעלמות הצמחייה המקומית שהחזיקה את גדות הנחל ביום יום ובעיקר בזמן שיטפונות גדות הנחלים קורסים דבר המשפיע על זרימת המים ובעלי החיים בסביבה.
הדברת השיטה המכחילה בישראל מהווה משימה קשה והקרן הקיימת משקיעה משאבים רבים במיגור וצמצום השטחים שנכבשו על ידי השיטה המכחילה וזאת על ידי כריתה ועקירת אלפי עצי שיטה מדי שנה אולם יש עוד משאבים ומאמצים רבים להשקיע על מנת שנוכל להגיע למצב בו נרסן את התפשטות השיטה ברחבי הארץ.
הדברת שיטה מכחילה
הדברת השיטה המכחילה היא בעייתית ודורשת תקציב, ידע, ניסיון ותכנון לטווח ארוך, לא ניתן לבצע הדברה יעילה וזולה של שיטה מכחילה וזאת בעקבות כל הסיבות שתיארתי לאורך המאמר וכל ניסיון שכזה עלול לגרום להחמרת הבעיה במקום לחיסולה.
שיטות להדברת שיטה מכחילה:
1.כריתה/ גיזום ומריחת חומר הדברה – לדעתי השיטה היעילה ביותר לפתרון הבעיה וזאת מ -2 סיבות עיקריות:
א. שימוש מוגבל מאוד וממוקד מאוד בחומר הדברה מבלי לפגוע בסביבה .
ב. הפסקה מיידית של ייצור זרעים על ידי העץ.
ציוד נדרש: מסיכה, כפפות, משקפי מגן, אוזניות, מברשת, מסור מוטורי, מזמרה, גרלון (חומר הדברה).
אופן ביצוע: כורתים את כל הענפים של הפרט המודבר כ20-40 ס"מ מעל הקרקע ומיד לאחר הכריתה מורחים בעזרת המברשת את הגרלון מבלי למהול אותו במים.
2.קידוח והזרקה- שיטה יעילה מאוד אך לדעתי פחות טובה מהקודמת
ציוד נדרש: מסיכה, כפפות, משקפי מגן, מזרק, מקדחה, מקדח 8 מ"מ באורך של 10 ס"מ מזרק וגרלון.
אופן ביצוע: קודחים מספר חורים (בהתאם לקוטר הגזע) בהיקף הגזע מכיוונים שונים ובגבהים שונים לעומק של עד שליש מקוטר העץ ומזריקים את הגרלון בעזרת המזרק.
3.חריטה ומריחה – שיטה יעילה לזריעים בקוטר של 5 ס"מ ופחות
ציוד נדרש: תוכי (מכשיר לגיזום ענפים בקוטר בנוני ), מזמרה, משקפי מגן, כפפות, מזרק, סכין חד וגרלון.
אופן ביצוע: בעזרת העץ חורצים פצעים בעומק של כחצי ס"מ ומיד מטפטפים עליהם גרלון באמצעות המזרק.
4.עקירה / תלישה ידנית – שיטה קשה לביצוע מתאימה לשטחים קטנים ולזריעים קטנים מאוד
ציוד נדרש: המון סבלנות וכוח, כפפות ושק לאיסוף הפרטים שנעקרים.
אופן ביצוע: תלישת הצמח יחד עם כל מערכת השורשים מהקרקע.
5.חיטויי סולרי – כיסויי הקרקע ביריעות המעלות את טמפ' הקרקע בצורה קיצונית ולאורך זמן המביאים למות הזרעים הנמצאים בשטח המטופל.
שיטה זו בעייתית לביצוע ויעילותה לא ממש ברורה לי כי מעולם לא ביצעתי אותה אך מהיכרות עם השיטה בגידולים ופגעים אחרים כנראה שביישום נכון תיתן תוצאות טובות.
6.ריסוס – לא מתאים לטיפול בשיטה מכחילה אך לעיתים מתבצע בציידי דרכם עם קוטלי עשבים צורבים וזאת מסיבות של חוסר בתקציב או בידע ( :
ג'וק בראש -הדברה נכונה
לכל שאלה ניתן לפנות ללא עלות וללא התחייבות
אלעד אורי – אגרונום ומדביר מורשה.
054-4603208