קרנפית התמר – Oryctes elegans Prell
תוכן עניינים
Toggleקרנפית התמר פוגעת בעצי דקל ממגוון סוגים ובמדשאות ומשתייכת למשפחת הזבליתיים – כן מאותה משפחה בדיוק של חיפושית הזבל המוכרת לנו מהילדות זאת שעושה כדורי חר…
זחלי הקרנפית מכרסמים את שורשי הדשא, בסיסי החוטרים בתמר ובענפי הפרי בדקל ( נקראים מכבד) ולפעמים גם גורמים לנפילת עצים ובכך מביאים לפגיעה בכמות הפרי.
רבייה – הזכרים מפרישים הורמוני מין המושכים את הנקבות וזכרים אחרים ולאחר ההזדווגות הנקבות מטילות את הביצים מתחת לכפות, ליד יציאת הייחורים בדרך כלל באזורים רקובים או נרקבים והזחלים הבוקעים מתפתחים בתוך העץ , הזחלים פעמים רבות יתגלמו בקרקע שם גם יעברו את החורף והבוגרים יגיחו לעולם בסביבות אפריל – מאי.
הידעתם? החיפושית הבוגרת פעילה כ- כשלושה חודשים בשנה ותטיל כ -30 ביצים במהלך חייה.
מה הם הנזקים הנגרמים על ידי החיפושית קרנפית הדקל / תמר?
בחקלאות קרנפית נחשבת כמזיק עיקרי הגורם לתמותת עצים והקטנת היבול בצורה משמעותית במקרים בהם לא מטפלים נגד החיפושית הקרנפית בצורה יעילה.
העץ דקל שלי נפגע מקרנפית הדקל או מחדקונית הדקל?
לעיתים קרובות אנשים רואים שהעץ דקל שלהם נפגע ומייד משייכים זאת לחדקונית הדקל הידועה לשמצה כמחסלת דקלים מקצועית אך מעת לעת הנזק נגרם על ידי חיפושית אחרת ולא על ידי חדקונית הדקל,
הטיפול נגד שני מזיקים אלו כמעט זהה אך יש שוני קטן בטיפול וזיהוי המזיק יניב תוצאות טובות יותר לעץ
כיצד מבצעים הדברת של קרנפית התמר?
הדברה כימית נעשית באמצעות ריסוס קונפידור בשילוב עם מווסת גדילת חרקים כמו אלסיסטין על כל חלקי העץ עם דגש ללולב, חוטרים ובסיס העץ – לא מומלץ לבצע לבד אם אין לכם ידע וניסיון בשימוש בחומרי הדברה על מנת שלא תפגעו בעץ, בעצמכם ובאנשים.
אלעד אורי – אגרונום ומדביר מורשה
054-4603208